Americké akcie obnovily růst, dolar oživil z ročních minim

18.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Americký akciový trh dnes mírně zpevnil a obnovil čtvrtkem přerušený růstový trend poháněný sázkami na ekonomické oživení a příznivými ekonomickými statistikami. V závěru týdne se o nárůst zasloužila zejména zlepšená makléřská doporučení vůči akciím firem z několika sektorů. Kurz dolaru na devizovém trhu dnes oživil z ročních minim vůči euru a koši měn, protože ochabl zájem investorů o rizikovější aktiva včetně měn s vyššími výnosy.

Dow Jonesův index v závěru posílil o 0,37 procenta na rovných 9820 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,26 procenta na 1068,30 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,29 procenta na 2132,86 bodu. Americké akcie dnes rostly poosmé z posledních desíti dní a za celý týden Dow Jones získal 2,2 procenta. S&P 500 za týden posílil o 2,5 procenta a stejným tempem zpevnil i Nasdaq.

Kurz akcií Procter & Gamble vyskočil o více než tři procenta a k růstu hlavních indexů přispěl nejvíce. Trh reagoval na to, že Citigroup zvýšila doporučení vůči tomuto titulu na "koupit" s odůvodněním, že P&G je připravena snížit ceny, aby získala zpět podíl na trhu. Díky lepším doporučením rostly i akcie ropné společnosti Chevron a stavebních firem Toll Brothers a KB Home, které podpořily vyhlídky na pokračující oživování stavebního trhu.

"Krátkodobě je trh zralý na pauzu, převládající nálada na trhu a v ekonomice je však v současné době pozitivní," řekl agentuře Reuters analytik Michael Sheldon z firmy RDM Financial.

Americké akcie v minulých dnech rostly s podporou příznivých statistických zpráv. Ty potvrzovaly, že největší světová ekonomika zažívá postupné oživování z recese.

Dolar dnes zpevnil vůči ostatním měnám, protože mezi investory ochabla chuť riskovat, takže klesl zájem o výnosnější měny a další aktiva. Americká měna se tak zvedla z jednoletých minim vůči euru i vůči koši měn, na něž klesala po celý týden kvůli zvýšené chuti investovat do rizikovějších aktiv.

Kurz eura klesl dnes o 0,2 procenta na 1,4711 USD. Dolarový index vůči koši měn za dnešek stoupl o 0,4 procenta na 76,457, když ve čtvrtek klesl na jednoleté minimum 76,010. Vůči japonskému jenu si dolar připsal první týdenní zisk za šest týdnů a dnes zpevnil o 0,4 procenta na 91,38 JPY.

Za celý týden euro vůči dolaru posílilo o 0,8 procenta, americká měna však zpevnila k jenu o 1,1 procenta. Dolarový index ke koši šesti měn oslabil o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK