Největší stavební skupinou byla loni Skanska CS, druhý Metrostav

20.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Největší stavební skupinou v Česku z hlediska tržeb celých vlastnických skupin byla loni nadále Skanska CS, získala 37,6 miliardy korun. Druhá byla skupina Metrostavu s 29,6 miliardami korun, třetí nejúspěšnější v tržbách byla Eurovia CS s výnosy přes 23 miliard Kč. Vyplývá to z výsledků výzkumu inženýrské a poradenské společnosti IS, které má ČTK k dispozici.

Z hlediska zisku jednotlivých firem byla v Česku nejlepší stavební společnost Skanska DS ze skupiny Skanska CS. Její zisk loni činil 893,2 milionu korun. V tržbách byl nejúspěšnější Metrostav, který loni utržil 22,8 miliardy korun.

Celkové tržby souboru 26 největších stavebních společností se v roce 2008 dostaly na 161,1 miliardy korun. Proti roku 2007 to je nárůst o 2,1 procenta. Meziroční růst tržeb vykázalo 16 firem, pokles zaznamenalo deset podniků. Nejdynamičtější růst tržeb téměř 76 procent vykázala otrokovická společnost PSG - International, jejíž výnosy loni činily 4,5 miliardy Kč. Hranici miliardy korun v roce 2008 překonalo v tržbách 45 stavebních podniků.

Z hlediska zisku už ale součet výsledků 26 nejúspěšnějších firem růst nevykázal. Celkem vydělaly 3,9 miliardy korun, což je meziroční pokles o více než čtvrtinu. Meziroční růst zisku vykázalo 15 společností, pokles 11 firem. Nejvyšší nárůst zisku o více než 148 procent loni zaznamenala trutnovská firma BAK stavební společnost, která vydělala 103 milionů.

Žebříčky ve stavebnictví sleduje ve spolupráci se Svazem podnikatelů ve stavebnictví a časopisem Stavebnictví také inženýrská a poradenská společnost ÚRS Praha. Zatímco IS získává data z výročních zpráv a účetních závěrek firem, oslovuje ÚRS Praha podniky formou ankety. Výsledky pak zveřejňuje v žebříčcích TOP-Stav 100 a MID-TOP STAV. První anketa se týká velkých podniků, druhá je zaměřená na střední firmy. Letošní výsledky obou anket budou zveřejněné v listopadu.

Poslední publikované výsledky projektu CEEC Research ve spolupráci se společnostmi KPMG a Ipsos Tambor ukázaly, že stavaře v současnosti nejvíce trápí nedostatek zakázek. "Firmy předpovídají výrazně hlubší propad celého odvětví a v důsledku toho rovněž i jejich vlastních prodejů. Dochází také k viditelnému zhoršení sebedůvěry u velké části firem," uvedli již dříve výzkumníci. Jestliže ještě před třemi měsíci odhadovaly firmy celoroční pokles stavebnictví o tři procenta, nyní je to podle průzkumu o 11 procent.

Některé firmy kvůli situaci v odvětví už začaly rozdávat výpovědi. Největší propouštění zatím oznámila Skanska CS, kterou má opustit 1200 zaměstnanců. V případě dalšího zhoršení situace nevylučují výraznější snížení počtu zaměstnanců ani další významné podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK