KZ Finance: Fondy rok od počátku krize většinu ztrát vymazaly

20.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Tuzemské podílové fondy prožily následkem finanční krize nejrušnějších 12 měsíců ve své historii, ale díky jarnímu zmrtvýchvstání dokázaly velkou část svých ztrát smazat. ČTK o tom informovaly poradenské firmy Broker Consulting a KZ Finance.

Po pádu americké investiční banky Lehman Brothers se začaly prudce propadat díky obrovské nejistotě investorů a propadu akciových trhů nejen akciové a smíšené fondy, ale také konzervativní fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové, které se potýkaly s nedůvěrou ohledně existence toxických aktiv v portfoliích těchto fondů, řekl ČTK analytik Broker Consulting Marek Janšta.

"Po prvních měsících zasažených výraznými propady všech trhů a se trhy v březnu nadechly k neskutečnému růstu, který pomohl velkou část ztrát smazat," doplnil analytik KZ Finance Miroslav Frajt.

"Panika, strach, bankroty společností, všudypřítomný pesimismus, skepse a odliv kapitálu. To vše znamenalo pohromu pro akciové trhy v posledním čtvrtletí roku 2008. Některé trhy tehdy přišly během této doby i poloviny své hodnoty," popsal situaci akciových fondů Frajt. V březnu 2009 začala přicházet pozitivnější data a pesimismus se změnil na euforii, při níž každý zběsile nakupoval, co bylo na trzích k dispozici. Tato nákupní nálada přetrvala až do dnešních dnů, dodal.

České akciové fondy využily podle Janšty zotavení světových trhů v letošním roce, snížily procento držení hotovosti na minimum a nakupovaly akcie podle svého zaměření. Česká burza je něco přes deset procent pod svými hodnotami těsně před pádem Lehman Brothers, podobně světový index MSCI World, americký S&P 500 je ještě níže, ale třeba země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) jsou především díky raketovému růstu Číny již mírně v plusu, podotkl.

Krize zastihla i tu nejkonzervativnější část podílových fondů, tedy fondy peněžního trhu. Ty si prošly těžkým obdobím především díky krizi likvidity a určitému kolapsu dluhopisových trhů, upozornil Frajt. U nich jako prvních se ale situace vrátila do normálu. Týká se to i většiny korunových peněžních fondů na českém trhu, doplnil Janšta.

Podobná situace panuje i mezi dluhopisovými fondy. I ty se podle Janšty potýkaly bezprostředně po 15. září loňského roku s následky obrovské kreditní krize, která ovlivnila ceny dluhopisů zásadním způsobem. Fondy, které využily nízkých cen k nákupům, vykazují dnes zajímavé zisky a jsou už na vyšších hodnotách než před vypuknutím krize. "Ukázalo se, že právě tato kategorie byla velice zajímavou a ojedinělou investiční příležitostí," poznamenal Frajt.

Světová finanční krize naplno propukla zhruba před rokem, kdy americká vláda oznámila, že převezme kontrolu nad polostátními hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac. Finanční krize, které bylo Česko díky stabilnímu finančnímu systému z valné míry ušetřeno, se postupně přelila do reálné ekonomiky. Banky omezily půjčování peněz, podnikům ubyly zakázky, omezily výrobu a začaly propouštět. Tomu se následně již nevyhnula ani česká ekonomika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK