USA prodlouží daňovou amnestii do poloviny října

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. září (ČTK) - Americká daňová služba IRS prodlouží program daňové amnestie, který má skončit ve středu, až do 15. října. Chce tak poskytnout zájemcům více času na administrativní práce spojené s žádostí o účast v programu. Uvedla to agentura AP s odvoláním na informovaný zdroj.

Úřad vyhlásil amnestii v březnu. Ti kteří se přihlásí do programu a získali své peníze legálně, zaplatí pokutu a doplatí daně, a vyhnou se tak obžalobě z trestného činu. Po vypršení lhůty již budou čelit žalobě. Do programu se podle zdroje přihlásilo více než 3000 Američanů, kteří skrývají svůj majetek před daňovým úřadem v zahraničí.

Obvykle se do programu přihlásí ročně zhruba 100 lidí. IRS však tentokrát vylepšil nabídku zmírněním pokuty pro lidi, kteří přiznají svůj majetek. Ke zvýšenému počtu žádostí zřejmě také vedla srpnová dohoda USA a Švýcarska o zveřejní jmen 4450 bohatých amerických klientů švýcarské banky UBS podezřelých z daňových úniků. IRS dodal, že o podobné dohodě jedná i s dalšími bankami.

Daňová amnestie je součástí širších snah federálních úřadů zasáhnout proti daňovým únikům. IRS odhaduje, že ročně na daních kvůli únikům nevybere 345 miliard USD (5,9 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK