Weber: Ekonomika skončila volný pád a stabilizuje se

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 21. září (ČTK) - Období volného pádu ekonomiky již skončilo a ekonomika se nyní stabilizuje. Oživení však bude mít dlouhé trvání. Uvedl to dnes člen Rady guvernérů Evropské centrální banky Axel Weber.

"Fáze volného pádu se zastavila. Jsme v období stabilizace (a) na některých trzích mají již ceny tendenci mírně růst," řekl Weber v rozhovoru pro německý list Frankfurter Rundschau. Dodal však, že ekonomické oživení bude trvat dlouho. Německá ekonomika by se na úroveň prosperity z roku 2008 měla vrátit v roce 2013. "A cesta vzhůru bude kodrcavá," dodal.

Weber, který je také prezidentem německé centrální banky Bundesbank, očekává, že nezaměstnanost v Německu bude nadále růst, i když přechodná opatření na podporu zaměstnanosti ji uměle udrží nízkou. "Bundesbanka očekává v příštím roce kolem 4,3 milionu nezaměstnaných. Toto číslo by mohlo v roce 2011 vzrůstu, ale nedomnívám se, že by dosáhlo úrovně pěti milionů," řekl Weber. Vzhledem k vývoji nezaměstnanosti neočekává Weber růst inflace, napsala agentura Reuters.

Míra nezaměstnanosti v Německu se v srpnu zvýšila na 8,3 procenta z červencových 8,2 procenta. Počet nezaměstnaných podle údajů spolkového úřadu práce meziměsíčně stoupl o 9000 na 3,472 milionu.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 0,3 procenta. Dostala se tak z recese, ve které strávila celý rok. Německo je největší ekonomikou v Evropě. Je rovněž klíčovým trhem pro české podniky a do značné míry předurčuje, jak si povede celé české hospodářství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK