ČTÚ by mohl začít regulovat ceny za digitální TV vysílání

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Český telekomunikační úřad zvažuje, že by začal regulovat ceny, které televize platí operátorům sítí za šíření pozemního digitálního vysílání. Důvodem jsou spory, které spolu někteří hráči na trhu vedou. Na setkání s novináři to uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Úvahy o vytvoření tzv. relevantního trhu číslo 18, který by úřad sledoval, podnítil letošní spor provozovatele třetího multiplexu, společnosti CDG, a společnosti EBD podnikatele Jaroslava Berky, která provozuje několik televizních stanic.

"Nejprve se budeme snažit, aby se firmy mezi sebou dohodly, až dalším krokem by pak měl být zásah ze strany regulátora," uvedl Dvořák.

Případnému stanovení cen za vysílání by měla předcházet analýza trhu, která mimo jiné stanoví podíl jednotlivých hráčů a zhodnotí úroveň konkurence.

V současnosti úřad u operátorů sítí provádí cenovou kontrolu. Ta má mimo jiné prověřit plnění podmínek vládou schváleného technického plánu přechodu na digitální vysílání, úroveň pokrytí a další parametry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK