Pro investory jsou nejlepší města Praha, M.Boleslav a Brno

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Nejvíce přitažlivým městem ČR je pro investory s velkou převahou Praha, která získala ve studii MasterCard česká centra rozvoje 2009 celkem 92,6 bodu ze sta možných. Na druhém místě skončila nečekaně Mladá Boleslav, která s hodnotou 65,6 bodu předčila velká krajská města. Třetí se umístilo s 58,1 bodu Brno. Žebříček investiční atraktivity dnes ČTK poskytla firma MasterCard.

"Praha je již tradičně považována za velmi investičně atraktivní lokalitu. Největším překvapením je však Mladá Boleslav," uvedl předseda sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

Investiční atraktivnost Prahy se projevuje v nízké úrovni nezaměstnanosti nebo vysokém průměrném výdělku v podnikatelském sektoru. Praha si velmi dobře stojí také v oblasti zahraničních investic, což se projevuje vysokým podílem reinvestovaného zisku.

Mladá Boleslav je spjatá s automobilkou Škoda Auto, a může tak být investičně atraktivní především pro firmy, jejichž produkce je navázána na automobilový průmysl. Jsou ale i jiné možnosti. "Město je sídlem i řady obchodních center a stovek dalších podnikajících subjektů," poukázal ředitel kanceláře MasterCard Europe pro ČR a Slovensko Pavel Javorský.

Brno je dominantním centrem Jihomoravského kraje, které může být pro investory lákavé díky své poloze a tradici průmyslového města. Postupně se zde rozvíjí spolupráce podnikatelské sféry a vysokých škol, která přispívá k přitažlivosti města pro zahraniční i české investory. Čtvrtá v pořadí Plzeň zase těží ze své výhodné geografické polohy v centru Evropy a vynikajícího silničního spojení s Prahou i sousedním Německem.

Žebříček investiční atraktivity měst je částí projektu MasterCard česká centra rozvoje 2009. Města jsou hodnocena ze 14 kritérií, největší váhu mají místní nezaměstnanost, socioekonomická situace v regionu, pověst mezi podnikateli a investiční atraktivnost oblasti. Projektu se se dále účastní Vysoká škola ekonomická v Praze a sdružení Czech Top 100. Kompletní výsledky projektu MasterCard zveřejní ve středu 23. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK