Koruna na úvod týdne oslabila k euru i dolaru

21.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Česká měna na úvod týdne oslabila k euru i dolaru. Krátce po 16:30 se koruna obchodovala vůči euru ve srovnání s pátečním závěrem o šest haléřů slabší na 25,17 Kč/EUR. K dolaru ztratila devět haléřů na 17,19 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory koruna dnes dopoledne oslabovala. "Krátce po poledni koruna oslabila až ke hladině 25,25 Kč/EUR. Zde se ale odrazila a odpoledne byla opět u hladiny 25,14 Kč/EUR," dodal Pikora. Jasně se tak podle něj ukazuje, že se investoři nebojí snížení ratingu české ekonomiky v takové míře, jak by se mnozí mohli domnívat.

"Regionální měny na počátku nového týdne oslabovaly v čele s polským zlotým a maďarským forintem. Obě dvě ztrácely přes půl procenta," uvedl Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky. Česká koruna podle něj po příznivém minulém týdnu několik haléřů odepsala a posunula se nad hranici 25,15 Kč/EUR.

Vůči dolaru byly podle Frayera ztráty mnohem razantnější, když americká měna během dnešní seance na světových trzích zpevňovala. "Zlotý ztrácel nejvíce, a to o téměř 1,75 procenta, následovaný ztrátami forintu o necelých 1,50 procenta. Koruna vůči dolaru oslabila o tři čtvrtě procenta na 17,20 Kč/USD," doplnil Frayer s tím, že vládou schválený rozpočet neměl na dění na devizovém trhu žádný vliv. Trhy podle něj budou čekat na důležitější hlasování ve čtvrtek, kdy o deficitu bude rozhodovat Poslanecká sněmovna.

Americký dolar se dnes krátce po 16:30 vůči euru obchodoval na 1,4653 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK