AČSS: Úvěry ze stavebního spoření letos klesnou asi o 12 pct.

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Stavební spořitelny za celý letošní rok poskytnou podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen úvěry za zhruba 65 miliard korun, což je ve srovnání s loňským rokem pokles o zhruba 12 procent. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda asociace Vojtěch Lukáš.

V roce 2008 stavební spořitelny poskytly podle údajů asociace 144.907 úvěrů v celkovém objemu 73,6 miliardy korun. Klienti si tak půjčili o 1,6 procenta více peněz než v roce předešlém.

Pokles je podle Lukáše v porovnání s okolními trhy s úvěry relativně malý. Za poklesem trhu stojí podle asociace částečně opatrnost klientů, částečně spekulace na budoucí pokles cen bydlení, ale i rostoucí nezaměstnanost.

Zhruba třetinový pokles letos očekává hypoteční trh, což naznačují již i pololetní výsledky. Banky v letošním pololetí občanům zprostředkovaly hypotéky za 39,7 miliardy korun, což bylo o třetinu méně.

V letošním roce si například podle generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila občané vezmou hypotéky za 80 až 85 miliard korun. Loni banky poskytly hypotéky za 114 miliard korun a předloni dokonce za rekordních 142 miliard korun.

Od ledna do konce srpna stavební spořitelny poskytly klientům úvěry za 38,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 13 procent méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK