Anketa: Většina odborníků nečeká dopad vyšších daní na trh s byty

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Zvýšení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod a zdvojnásobení daně z nemovitostí, jak to připravuje vláda Jana Fischera v balíčku úsporných opatření, trh s byty výrazně neovlivní. Shodla se na tom dnes většina odborníků na realitní trh, které ČTK oslovila. Nyní jsou sazby DPH na 19 a devíti procentech.

"Pokud by to dopadlo tak, jak je zveřejněno, tak to nebude mít dopad prakticky žádný," řekl ČTK prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný. "Nepředpokládáme, že by některá z uvedených opatření nějak dramaticky ovlivnila poptávku a zasáhla do vývoje realitního trhu," připojil se obchodní ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. Podobný názor sdílí i analytik mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný a obchodní ředitelka developerské společnosti FIM Group Ilona Mančíková.

Zdražení bytů o desítky tisíc korun naopak od vyšší DPH čeká mluvčí developerské společnosti Ekospol Karel Zeman. Stavitelé podle něj kvůli tomu budou na trh uvádět ještě méně bytů, čímž se prý zvýší tlak na ceny bytů směrem vzhůru.

Zvýšení daní ale můžou developerské firmy využít také pro nové marketingové akce, kterými se snaží rozhýbat slabou poptávku. "Developeři by období před zavedením vyšší daně zřejmě využili k novým marketingovým kampaním, kdy by své nemovitosti nabízeli 'ještě za staré ceny' či 'ještě s většími slevami'," uvedl odborník z King Sturge.

Přestože většina expertů dopady na trh s nemovitostmi nečeká, není podle obchodní šéfky FIM Group celkově zvýšení daní šťastným krokem. "Trh s realitami díky krizi stagnuje, lidé mají problémy dostat hypotéku, stále dost Čechů nebydlí ve vlastním. Namísto toho, aby se stát snažil trh rozhýbat, motivovat zájemce, přichází s opačným řešením," řekla ČTK.

Do snížené sazby DPH, která nyní činí devět procent, spadá takzvané sociální bydlení. Do této kategorie patří rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje 19procentní sazba DPH.

Balíček úsporných opatření obsahuje vedle zvýšení DPH například také snížení rodičovské, stagnaci důchodů nebo zvyšování nepřímých daní. Ve státní sféře by například měly klesnout mzdy na jeden rok o čtyři procenta. Výsledkem balíčku by mělo být sražení deficitu státního rozpočtu v roce 2010 přibližně na 155 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK