Firmě Robert Bosch klesl zisk o 71 procent na 276,7 milionu Kč

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 22. září (ČTK) - Největšímu domácímu výrobci komponentů do aut, českobudějovické společnosti Robert Bosch, loni klesl zisk o 71 procent na 276,7 milionu korun. Tržby strojírenského podniku, který je dceřinou společností stejnojmenného německého koncernu, činily 8,1 miliardy korun. To je o 15 procent méně než v roce 2007. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma založila do Sbírky listin.

Téměř veškerá produkce směřovala stejně jako v předchozích letech do zahraničí, převážně do zemí EU. Oproti roku 2007 se však ztrojnásobil prodej vlastních výrobků v tuzemsku, tržby z něj dosáhly 6,8 milionu korun. Zpráva uvádí, že za poklesem tržeb stojí snížení výroby nádržových čerpacích modulů a sacích modulů.

Do vývoje firma investovala loni 564 milionů korun, meziročně o 74 milionů více. Na počátku loňského roku začala vyrábět vstřikovací a dávkovací moduly pro čištění dieselových výfukových plynů. Letos koncem roku bude do ČR převedena část výroby zapalovacích svíček ze sesterského závodu v německém Blaichachu. Výroba svíček bude pravděpodobně zahájena na začátku roku 2010.

Společnost se loni umístila na třetím místě v anketě Zaměstnavatel roku. V jihočeském kole ankety obsadila první příčku.

Robert Bosch v Českých Budějovicích působí od roku 1992 a zaměstnává přes 2000 lidí. Jeho odběratelem jsou vedle prakticky všech evropských i některé japonské, asijské a jihoamerické automobilky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK