Koruna stála okolo 25,10 Kč/EUR, k dolaru lehce posílila

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Česká měna se dnes pohybovala poblíž úrovně 25,10 Kč za euro. Proti dolaru nepatrně zpevnila díky všeobecnému oslabení americké měny na světových trzích. Dolar tak bylo dnes možné na mezibankovním trhu nakoupit za zhruba 17 korun, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

"Koruna během dnešního obchodování nakonec jen přešlapovala na místě a končí prakticky beze změny v porovnání s pondělkem. Velmi podobně jsou na tom i okolní středoevropské měny. Ani jedna z nich nedokázala využít ve svůj prospěch obnovený příklon investorů k riziku. Koruna nadále nechává bez reakce dění kolem úsporného rozpočtového balíku," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Koruna naprosto postrádala impulzy, souhlasila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Koruna podle ní potřebuje čas na oddych, což ale neznamená, že by posilování vůči euru byl konec. Definitivní proražení hladiny 25,00 Kč/EUR přijde brzy, odhadla.

Dolar propadl vůči euru až nad 1,4820 USD/EUR spolu s tím, jak víra ve světové ekonomické oživení přesouvá zájem k aktivům, která by měla z rostoucí ekonomiky více profitovat. Dolar jako bezpečná měna už podle Vlka není v kurzu a navíc se zvýrazňuje jeho funkce finanční měny v rámci spekulativních operací. Vzhledem k tomu, že se americké akcie v úvodu drží jen těsně v plusu, se může dolar nyní stabilizovat pod 1,4800. Rizika se však opět zvýší ve středu s výsledkem jednání americké centrální banky Fed, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK