Akcie v USA mírně vzrostly díky vyšším cenám komodit

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. září (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne mírně vzrostly díky obnovenému růstu cen komodit. Trh čeká na rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o nastavení měnové politiky.

Index Dow Jones posílil v poledne newyorského času o 0,4 procenta na 9817,1 bodu. Index Nasdaq Composite stoupl v 18 hodin SELČ o třetinu procenta na 2145,4 bodu, ukázaly internetové stránky Yahoo! Finance.

Ceny komodit těžily po předchozí vlně prodeje ze slabšího kurzu amerického dolaru. Nahoru šly díky tomu ropa i zlato a s nimi také akcie energetik a komoditních společností.

Fed se připravuje na dvoudenní rokování o úrokových sazbách. Investoři doufají, že jim centrální banka předloží přehlednější nástin hospodářského oživení i alespoň částečný náznak, kdy by po krizi mohla opět zvyšovat úroky. Obecně se očekává, že Fed ponechá základní úrokovou míru na rekordním minimu těsně nad nulou ještě po nějakou dobu.

Trh se zřejmě bude držet zavedených postupů, kdy se krátký prodej střídá s nákupní vlnou, protože investoři nechtějí propásnout příležitosti v nynější růstové fázi. Od března ceny amerických akcií vzrostly o více než 50 procent, připomněla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK