Intel: Prodej počítačů by letos navzdory krizi mohl stoupnout

22.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisko 22. září (ČTK) - Celosvětový prodej osobních počítačů by měl v letošním roce navzdory hospodářské krizi zůstat na loňské úrovni nebo dokonce mírně stoupnout. Uvedl to dnes generální ředitel amerického výrobce čipů Intel Paul Otellini. Je tak optimističtější než výzkumné firmy IDC a Gartner, které letos čekají první pokles prodeje počítačů od roku 2001.

Oživení poptávky po počítačích podle šéfa Intelu podporuje skutečnost, že počítače jsou "nepostradatelné" a lidé je potřebují pro svůj každodenní život. "Domnívám se, že tento trh je na oživení připraven," prohlásil Otellini.

Společnost Gartner nyní předpokládá, že dodávky počítačů letos klesnou o dvě procenta. Ještě před několika měsíci nicméně počítala s výraznějším propadem o šest procent. "Ve druhém pololetí to vypadá mnohem lépe," řekl dnes výzkumný ředitel firmy George Shiffler. Dodal však, že toto oživení zřejmě nedokáže vykompenzovat výpadek z první poloviny roku.

Dnešní Otelliniho prohlášení podle agentury AP pomáhá vysvětlit, proč společnost Intel minulý měsíc zlepšila odhad tržeb ve třetím čtvrtletí na 8,8 až 9,2 miliardy dolarů z dříve předpokládaných 8,1 až 8,9 miliardy dolarů. Intel je největším výrobcem mikroprocesorů pro osobní počítače na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK