Zásobník plynu v dole Rožná postaví Česká plynárenská

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Rožínka 23. září (ČTK) - Státní podnik Diamo, který těží uran v dole Rožná, posledním fungujícím uranovém dole v Česku i v Evropské unii, uzavře smlouvu s firmou Česká plynárenská na využití dolu pro stavbu zásobníku zemního plynu. Česká plynárenská chce zásobník postavit do pěti až šesti let, povolení na průzkum dolu získala od ministerstva pro životní prostředí minulý týden. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Celková investice do zásobníku s kapacitou 300 metrů krychlových stlačeného plynu má být 12 miliard korun.

Česká plynárenská by si podle návrhu smlouvy, kterou dozorčí rada Diama schválila minulý týden, měla důl pronajmout za řádově desítky tisíc korun měsíčně a financovat veškeré průzkumné, poté stavební práce. Vše ale budou vykonávat zaměstnanci Diama. "Průzkumné práce by měly začít už příští rok na jaře," řekl MfD spolumajitel České plynárenské Ladislav Dráb.

Zásoby uranu v Rožné se chýlí ke konci a navíc padá cena této komodity na světovém trhu. Těžba se má zastavit nejpozději za tři roky. "Zásobník je tak pro nás mimořádně zajímavý. Získáme tím práci pro 600 lidí na dalších sedm až osm let," řekl MfD Jiří Jež, ředitel Diama, zaměstnávající celkem přes 1000 lidí.

Z jakých zdrojů bude Česká plynárenská obří investici hradit, zatím není jasné. Firma, která v tuzemsku obchoduje s plynem a elektřinou a paří dvěma tuzemským podnikatelům, na to vlastní peníze nemá, údajně je má ale zajištěny. "Nejsme rozhodnuti, zda vytvoříme společný podnik se zahraničním investorem, anebo jen využijeme financování od některých kanadských těžebních společností," řekl MfD Dráb.

Česká plynárenská chce stavět za další miliardy zásobník plynu o kapacitě 200 metrů krychlových plynu také v jihočeské Radouni - novým plynovodem Mozart ho chce propojit na soustavu v Rakousku. Projekt mají financovat také kanadské firmy.

O povolení k průzkumu Rožné požádala i dceřiná firma plynárenské společnosti RWE, RWE Gas Storage, která v Česku provozuje šest zásobníků. O vlastní stavbě však nerozhodla. "Jedna věc je průzkum, druhá skutečná investice. Tato otázka nebyla jasná," řekl MfD mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK