Janota: Bez úspor v rozpočtu nechci být ministrem

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Pokud by nebyl přijat úsporný balíček, ministr financí Eduard Janota by nechtěl dále setrvávat ve své funkci. "Je pro mne nepřijatelné, abych se podepsal pod deficit veřejných rozpočtů 7,4 procenta hrubého domácího produktu. To bych raději ministrem financí být nechtěl, a ani nemohl," uvedl dnes Janota na finančním fóru Zlaté koruny. Ministrem navrhované změny v mnoha zákonech mají pomoci snížit schodek státního rozpočtu na příští rok až ke 155 miliardám korun.

Bez schválení úsporného balíčku by deficit státního rozpočtu příští rok činil 230 miliard korun, tedy právě 7,4 procenta HDP. Úsporný balíček by snížil deficit veřejných financí na přibližně 5,5 procenta HDP.

V letošním roce státní rozpočet podle Janoty skončí zřejmě schodkem 165 miliard korun. Fakticky ale podle ministra bude deficit 200 miliard korun, protože ministerstvo financí zapojilo v průběhu roku do rozpočtu zhruba 40 miliard korun z rezervních fondů.

K úspornému balíčku, který obsahuje například zvýšení nepřímých daní, snížení rodičovské nebo stagnaci důchodů, Janota uvedl, že není pro rozpočet jiné východisko, než škrtat. Od roku 2005 stouply výdaje o 134 miliard korun, z toho důchody činí 105 miliard korun. "A tyto výdaje nebyly eliminovány," uvedl Janota.

Ministr rovněž uvedl, že na konci roku bude veřejný dluh činit 1,2 bilionu korun. "Pokud by se upustila uzda, tak za čtyři roky jsme na dvou bilionech," upozornil. Bankovní trh a investoři zatím podle Janoty Česku věří, a proto země nemá problém s financováním dluhu. "Ale mohlo by se změnit, pokud by nebyla vůle řešit veřejné finance," dodal ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK