Novým předsedou OSŽ se stal Jaroslav Pejša

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Novým předsedou Odborového sdružení železničářů (OSŽ) se stal na víkendovém sjezdu na další čtyři roky dosavadní první místopředseda Jaroslav Pejša (54). Pejša to dnes uvedl na dotaz ČTK. Posledním řádným předsedou OSŽ byl Jaromír Dušek, který byl v září 2007 odvolán po vyslovení nedůvěry.

Po Duškově odchodu Pejša zastupoval OSŽ navenek jako místopředseda, nyní byl zvolen předsedou jako jediný kandidát drtivou většinou delegátů. Za hlavní úkoly považuje dořešení financování železnice, dokončení zákona o veřejné dopravě a dojednání dlouhodobé smlouvy se státem pro České dráhy.

Odboráři mají podle něj zásadní výhrady k záměru ministerstva dopravy otevřít trh rychlíků soukromým dopravcům, nelíbí se jim ani záměr některých krajů vypsat tendry na regionální dopravu.

"Chceme být stejně silní jako doposud," uvedl Pejša s tím, že sdružení se ozve, pokud tato vláda bude chtít vypsat výběrové řízení na rychlíky. "My nesouhlasíme s tím, aby tendry rozhodovalo ministerstvo dopravy, má to být celá vláda, která vzejde z voleb. Je to důležité rozhodnutí na desítky let dopředu," uvedl nový odborářský předseda.

OSŽ je nejsilnější odborovou centrálou na železnici. Sdružení působí v Českých drahách, společnosti ČD Cargo a Správě železniční dopravní cesty, celkem má zhruba 52.000 členů. Pejša pracuje u dráhy od roku 1978, začínal jako signalista na pražském Masarykově nádraží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK