EU schválila polskou pomoc 54,5 milionu eur pro továrnu Dellu

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. září (ČTK) - Evropská komise dnes schválila státní pomoc 54,5 milionu eur (asi 1,37 miliardy Kč), kterou polské úřady podpořily vybudování továrny americké počítačové společnosti Dell v Lodži. Evropští úředníci prohlásili, že pomoc byla v souladu s unijními pravidly, přestože proti ní protestovalo Irsko, odkud Dell nyní produkci přemisťuje právě do Polska.

Továrna v Lodži má zaměstnat až 3000 lidí. Vyrábějí se v ní stolní počítače, notebooky a servery. Továrna zahájila výrobu počátkem loňského roku a letos Dell rozhodl, že sem přesune svou výrobu z irského Limericku, kde zruší 1900 pracovních míst.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová uvedla, že její úřad musel v této věci provést důkladnou ekonomickou analýzu. Podobné případy totiž představují vysoké riziko narušení konkurenčního prostředí a navíc je s nimi spojena ztráta pracovních míst v zahraničí.

"Naše hodnocení dochází k závěru, že příspěvek projektu k regionálnímu rozvoji a tvorbě pracovních míst ve znevýhodněné oblasti Polska převažuje nad možnými zápornými dopady," uvedla Kroesová. Šetření podle ní také ukázalo, že ztráta pracovních míst v Irsku nebyla důsledkem pomoci poskytnuté Polskem továrně v Lodži.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK