Průmyslové zakázky v eurozóně v červenci opět stouply

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. září (ČTK) - Průmyslové zakázky v eurozóně se v červenci zvýšily proti červnu o 2,6 procenta zejména díky poptávce po zboží dlouhodobé spotřeby. Zaznamenaly tak druhý meziměsíční nárůst za sebou. V meziročním srovnání se však propadly o 24,3 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat.

Meziměsíční nárůst zakázek v eurozóně překonal očekávání analytiků, kteří počítali se zvýšením o rovná dvě procenta. Údaje podle agentury Reuters ukazují na oživení průmyslové aktivity a jsou dalším důkazem, že hospodářská recese se možná blíží ke konci.

V celé Evropské unii se průmyslové zakázky v červenci meziměsíčně zvýšily o 1,6 procenta, zatímco meziročně klesly o 24,9 procenta. V České republice zakázky podle Eurostatu klesly meziměsíčně o 3,8 procenta a meziročně o 21,2 procenta.

Hrubý domácí produkt eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o pouhých 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy se propadl o 2,5 procenta. V celé EU hospodářský pokles zpomalil na 0,2 procenta z 2,4 procenta v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK