Slovenské ministerstvo financí zlepšilo výhled vývoje ekonomiky

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 23. září (ČTK) - Slovenské ministerstvo financí zlepšilo výhled vývoje ekonomiky na letošní rok. Hrubý domácí produkt Slovenska se má letos podle nové prognózy snížit o 5,7 procenta. Doposud ministerstvo počítalo s poklesem ekonomiky o 6,2 procenta. Vláda se tak svým odhadem přiblížila odhadu centrální banky (NBS), která pro letošek čeká propad ekonomiky o 5,6 procenta. NBS však v úterý naopak svůj odhad zhoršila, původně čekala snížení o 4,2 procenta.

Ministerstvo současně zlepšilo odhady i na další roky. "Pod zlepšení očekávaného poklesu HDP v roce 2009 a vyšší růst v ostatních letech se podepsaly hlavně lepší výsledky největších obchodní partnerů Slovenska," uvedl v komentáři Institut finanční politiky (IFP) při ministerstvu financí. Pozitivně se však podle institutu vyvíjejí i očekávaní v domácím prostředí. "Zlepšení zaznamenaly v posledních měsících především indikátory důvěry v průmyslu a u spotřebitelů, indikátory důvěry ve stavebnictví, službách a maloobchodě po měsících poklesu naznačují stabilizaci," dodal IFP.

Výsledky HDP mohou ještě příznivě ovlivnit velké investiční projekty, jako je například dostavba jaderné elektrárny Mochovce či výstava dálnic a rychlostních silnic, které nejsou v prognóze zahrnuté. Naopak riziko představuje podle IFP skutečnost, že není jisté, zda se podaří udržet růst zahraničním ekonomikám, kterým k oživení přispěly vládní programy podpory růstu.

Slovenskou ekonomiku, která v posledních letech patřila k nejrychleji rostoucím v rámci Evropské unie, letos výrazně zasáhla globální hospodářská krize. Podniky přišly o objednávky a v důsledku toho musely začít propouštět. HDP země v prvním pololetí klesl meziročně o více než pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK