Mýtné vyneslo čtyři miliardy korun o měsíc později než loni

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Předepsané mýtné na českých dálnicích a rychlostních silnicích dnes přesáhlo čtyři miliardy korun; stalo se tak zhruba o měsíc později než loni. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Příčinou nižších výběrů je ekonomická krize a nižší poptávka po přepravě zboží.

Mýtné v meziročním srovnání klesalo od počátku roku, ve většině měsíců dvouciferným tempem. Mírné zlepšení přinesl až srpen, kdy se pokles téměř zastavil. Potvrdily se tím prognózy některých odborníků, že konec léta a podzim by mohly přinést mírné oživení v dopravě. Přesto ministerstvo dopravy očekává letošní výběr zhruba na úrovni pěti miliard korun, což je o miliardu méně než loni.

Mýtné platí pouze kamiony o 12 tunách a těžší, od ledna se k nim přidají také malé nákladní vozy od 3,5 tuny. Jejich příspěvek k celkovým výběrům se odhaduje na půl miliardy korun.

Ministerstvo dopravy zároveň počítá na příští rok se změnou sazeb tak, aby se regulovaly dopravní toky v časech největší intenzity. Dálnice tak zřejmě budou pro nákladní vozy nejdražší v pátek odpoledne.

Jediným příjemcem mýtných plateb je Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Tyto příjmy fondu jsou ale hrubé, protože stát splácí výstavbu mýtného systému a náklady na jeho provoz společnosti Kapsch. Čistý příjem bude letos podle odhadů zhruba dvě miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK