Japonské akcie dál zpevňují

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. září (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu po třídenní pauze kvůli sérii státních svátků pokračují v růstu. Trh reagoval na středeční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) zmírnit opatření na podporu ekonomiky a na komentář, že Fed už vidí známky hospodářského oživení. Na devizových trzích dolar pokračoval v poklesu, i když po rozhodnutí Fedu na okamžik zpevnil.

Index Nikkei 225 si připsal 173,68 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,67 procenta na hodnotě 10.544,22 bodu. Dostal se tak nejvýše za poslední měsíc. Za celý minulý týden index klesl o 0,7 procenta. Širší index Topix dnes vzrostl o 1,2 procenta na 950,20 bodu.

Největší zájem byl o akcie exportních firem jako je Kyocera, naopak dolů trh táhly akcie letecké společnosti Japan Airlines (JAL). Ty klesly až o 16 procent v reakci na zprávu ze začátku týdne, podle které by majitelé mohli podnik rozdělit na ziskovou a ztrátovou část a teprve potom firmu prodat. Televize NHK navíc uvedla, že podnik bude možná žádat vládu o finanční pomoc.

Americká centrální banka ve středu podle očekávání nechala základní úrok podle očekávání v pásmu nula až 0,25 procenta. Omezí ale podpůrná opatření, která uplatňuje s cílem podpořit realitní trh, což analytici vnímají tak, že Fed začal pomoc postupně omezovat.

Americké akcie díky komentářům Fedu začaly ještě ve středu rychle zpevňovat, těsně před koncem obchodování je však postihl výprodej a hlavní indexy klesly. Důvodem jsou podle expertů obavy z toho, jak si ekonomika povede, až Fed pomoc úplně odbourá a už nebude trh nijak stimulovat.

Na devizových trzích dál klesá dolar, kterému příznivě laděný komentář Fedu pomohl jen krátce. Obchodníci se tak znovu vracejí k měnám, s nimiž jsou spojeny vyšší úroky. Navzdory dílčímu optimismu, o němž se zmínil Fed, se totiž očekává, že sazby v USA zůstanou blízko nuly delší dobu. S prvním zvýšením úroků se mezi analytiky počítá až v průběhu příštího roku.

Obchodníci nemají jasno v tom, co přesně způsobilo propad cen amerických akcií těsně před koncem obchodování, pokles kurzů ale posloužil jako výmluva k tomu, aby si obchodníci vybrali zisky ze spekulace na pokles, což přispělo ke krátkodobému růstu dolarového indexu. Ten se odpoutal od 13měsíčního minima 75,827 bodu a vystoupil na 76,370 bodu.

Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 0,6 procenta na 90,78 JPY, i když během dne se dostal až na 91,63 JPY. Japonská měna zpevňovala i na dalších paritách a například euro si vůči ní odepsalo 0,7 procenta na 133,58 JPY. Australský dolar vůči jenu klesl o 0,5 procenta na 78,99 JPY. Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,4716 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK