Průzkum: Víc než čtvrtina firem snížila výdaje na telekomunikace

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Celkem 28 procent tuzemských firem snížilo kvůli krizi náklady na telekomunikační služby. Zhruba stejné procento podniků omezilo systém benefitů a 37 procent začalo šetřit na nákladech spojených s provozem kanceláří. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky ČTK poskytl mobilní operátor Vodafone.

Mobilní telefon poskytují zaměstnancům dvě třetiny firem. Veškeré hovory hradí zaměstnancům čtvrtina firem, naopak třetina zaměstnanců si musí soukromé hovory hradit sama.

Mobilního operátora změnila za posledních 12 měsíců jen malá část dotazovaných firem. Důvodem změny byla ve většině případů lepší nabídka ze strany konkurence. Podniky, které u svého operátora zůstaly, neplánují změnu ani v následujícím půl roce.

Celkově k úsporným opatřením kvůli krizi přistoupilo 87 procent podniků. Ekonomickou krizi nejvíce pociťují malé firmy do deseti zaměstnanců, které byly nuceny snižovat náklady a nedaří se jim prodávat zboží a služby.

Téměř polovina tuzemských podniků očekává, že krize skončí do jednoho roku. Druhá polovina firem se domnívá, že krize potrvá ještě rok, ne však déle než dva roky. Pro více než pětinu dotázaných firem je krize důvodem k rozšíření oboru podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK