RWE odhalila do srpna stejně nelegálních odběrů jako za rok 2008

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. září (ČTK) - Skupina RWE letos zaznamenala výrazný nárůst odhalených pokusů o nelegální odběr plynu. Jedním z důvodů je krize a snaha lidí ušetřit. Za letošních osm měsíců registruje firma stejný počet nelegálních odběrů jako za celý loňský rok. Škoda ale vzrostla téměř dvakrát na 7,4 milionu korun, řekl regionální mluvčí RWE Jiří Bezděk.

Skupina RWE zaznamenala od ledna do srpna 87 případů odhalených neoprávněných odběrů. Loni za celý rok to bylo o jediný méně. Podle firmy se proto dá předpokládat, že celkový počet těchto případů za celý letošní rok oproti loňsku výrazně stoupne. Největší nárůst již nyní registruje dceřiná firma Jihomoravská plynárenská (JMP). Od ledna do srpna odhalila 37 takových případů, což je o třetinu více než za celý loňský rok.

"Dá se určitě říct, že krize k tomu také vedla, že lidé přistupují k nelegálním odběrům. Ale není to jediný důvod," uvedl Bezděk. Většinou se to týká fyzických osob, ale výjimkou nejsou ani firmy a právnické osoby.

Lidé jsou schopni upravit svá zařízení na odběr plynu, aby mohli plyn načerno odebírat, nejneuvěřitelnějším způsobem, například za pomoci obyčejných gumových hadic. "Nejhorší nejsou ani tak ty škody, to se dá soudně vymáhat. Nejhorší je to obecné ohrožení, které při těch neodborných zásazích vznikne," podotkl Bezděk. V extrémním případě může takovému člověku hrozit i trestní stíhání za obecné ohrožení.

Souvislost mezi krizí a zvýšeným zájmem o nelegální odběr vidí i ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). "Většinou, když je problematická ekonomická situace, rostou neoprávněné odběry, zvyšují se netechnické ztráty," uvedl minulý týden na konferenci o jaderné energetice, která byla součástí mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, Roman Portužák z MPO. "Jsou to neoprávněné odběry zejména elektrické energie. Kaskadérů, kteří neoprávněně odebírají zemní plyn, je naštěstí minimum," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK