Tři čtvrtiny šéfů firem nečekají zlepšení ekonomické situace

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Tři čtvrtiny generálních ředitelů největších společností ze šesti zemí střední Evropy včetně Česka se domnívají, že ekonomická situace se v příštím roce ještě zhorší nebo bude stejná. Z budoucích vyhlídek vlastních firem má obavy zhruba 15 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu Index podnikatelského očekávání (BSI), jehož výsledky ČTK poskytla společnost Deloitte.

"Různorodost názorů, které byly shromážděny v rámci průzkumu, odráží různorodost celého regionu a je rovněž svědectvím o tom, jakým způsobem byla střední Evropa zasažena světovou krizí," řekl generální ředitel společnosti Deloitte Central Europe Mike Barrington.

Ze zemí, v nichž působí účastníci průzkumu, věří ve zlepšení nejvíce v Polsku, a to jak na úrovni celé ekonomiky, tak z pohledu jednotlivých společností. Ve srovnání s ostatními zeměmi regionu zažívá právě Polsko stále silnou poptávku spotřebitelů. Na druhou stranu Chorvatsko je ve vztahu ke své hospodářské budoucnosti velmi pesimistické.

Přestože celosvětově jsou úvěry stále považovány za problematickou oblast, téměř tři pětiny dotázaných se domnívají, že prostředky k zapůjčení jsou pro ně v případě potřeby stále dostupné, a podle jedné pětiny jsou dokonce snadno dostupné. Více než polovina účastníků průzkumu věří, že platební podmínky jsou stále bezpečné, a více než 45 procent tvrdí, že jsou docela bezpečné. Téměř polovina respondentů očekává, že tržby během dalších 12 měsíců vzrostou.

Názory na míru zaměstnanosti odrážejí celosvětový trend a jsou nadále pesimistické. Podle více než poloviny respondentů se tato míra nijak zásadně nezmění a podle téměř třetiny dotázaných se mírně sníží.

Téměř 200 respondentů bylo do průzkumu vybráno z Polska, Maďarska, České republiky, Slovenska, Chorvatska a Rumunska. Zastupovali firmy z oblasti automobilového průmyslu, bankovnictví, technologií, médií a telekomunikací, spotřebního průmyslu a dopravy, pojišťovnictví, stavebnictví a energetiky.

Společnost Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenství a finančního poradenství klientům v celé řadě odvětví veřejného a soukromého sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK