Euro: ČEZ má zájem o koupi teplárny v Polsku

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Tuzemská energetická společnost ČEZ se prostřednictvím své dceřiné společnosti ČEZ Polska uchází o koupi 88 procent městské teplárenské společnosti PEC ve Slezské Rudě. Hodnota tohoto akciového podílu, který je ve vlastnictví města Slezská Ruda, je 13,8 milionů zlotých, tedy přes 80 milionů korun. Uvedl to dnes server Euro.cz.

O teplárnu, která má kapacitu 181 megawattů, se ČEZ utká v konkurenci firem Fortum Power and Heat Polska, SFW Energia a ZCP Carbo-Energia.

Společnost PEC Ruda Śl‹ska je jednou z největších energetických společností ve Slezském vojvodství, které dosud nebyly zprivatizovány. Firma dodává teplo do více než 1100 objektů.

Na trhu v Polsku je tuzemská energetická jednička aktivní již delší dobu, když v lednu 2006 získal ČEZ většinové podíly v černouhelných elektrárnách Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho. V loni v září pak ČEZ podepsal smlouvu o koupi dalších 25 procent plus jedné akcie firmy Elektrownia Skawina a získal tak podíl téměř sto procent.

Začátkem září polský list Parkiet také informoval, že by společnost ČEZ a polský plynárenský monopol PGNiG mohly spolupracovat při stavbě plynové elektrárny na západě Polska. Elektrárna s výkonem asi 800 megawattů by měla vzniknout v areálu chemičky Zaklady Chemiczne Police. Teplo z elektrárny by měla podle plánů odebírat chemička a obyvatelé města. Elektrickou energii by pak firma PGNiG prodávala na trhu.

Naopak počátkem srpna letošního roku ČEZ uvedl, že se nezúčastní tendru na privatizaci podílu v polské energetické společnosti Enea, o kterou měl původně zájem. Polská vláda přitom chce prodat 67 procent ve firmě Enea za výraznou prémii k současné tržní ceně, která je 6,1 miliardy zlotých (zhruba 38 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK