Koruna dnes mírně oslabila k euru i dolaru

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Česká měna během dnešního obchodování mírně oslabila k euru i dolaru. Krátce po 16:30 se vůči euru obchodovala ve srovnání se středečním závěrem o čtyři haléře slabší na 25,24 Kč/EUR. K dolaru ztratila osm haléřů na 17,16 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Miroslava Frayera z investičního bankovnictví Komerční banky koruna následovala svůj vývoj z předchozích dnů a během dnešního obchodování se pohybovala opět ve velmi úzkém pásmu. "Dnes bylo možné na mezibankovním trhu nakoupit euro nejlevněji za 25,12 Kč/EUR, naopak nejdražší obchod se uskutečnil za 25,26 koruny za euro," upozornil.

Rozhodnutí České národní banky ponechat úrokové sazby beze změny se podle Frayera obešlo bez výraznější reakce trhů. "Z komentářů guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy vyplynulo, že celková rizika ekonomické prognózy jsou mírně protiinflační. Mezi ně patří zejména rychlejší posilování koruny a inflační výhled. Naopak proinflačním směrem působí dle ČNB struktura HDP, mzdové náklady a vývoj a výhled cen ropy," uvedl Frayer.

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,25 procenta.

Americký dolar se vůči euru krátce po 16:30 obchodoval na 1,4705 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK