Gazprom by měl podle Putina prodat polární trať železnici

24.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Juribej (Rusko) 24. září (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom by měl prodat polární železniční trať státním železnicím, aby se mohl soustředit na těžbu plynu za polárním kruhem. Podniku to dnes doporučil premiér Vladimir Putin a generální ředitel Gazpromu Alexej Miller to odsouhlasil.

Gazprom oceňuje svůj železniční úsek na 130 miliard rublů (74 miliard Kč). Na železniční společnost ale tato cena dojem nedělá. "Za takovéhle peníze ať si to nechají," reagoval vlivný šéf železnic Vladimir Jakunin.

Práce na úseku 572 kilometrů k nalezišti plynu Bovaněnkovo, které skrývá 4,9 bilionu krychlových metrů plynu, Gazprom obnovil před čtyřmi roky. Tehdy rozhodl, že na poloostrově Jamal oživí projekt ze sovětské éry.

Trasa se má zprovoznit v příštím roce a naleziště by mělo začít produkovat plyn v roce 2012. Trať vede po nejdelším mostě za severním polárním kruhem, který dnes Miller otevřel. Po ceremoniálu ale Putin řekl, že by Ruské železnice byly adekvátnějším majitelem tratě.

Podle Millera se Jamal brzy stane největší oblastí s produkcí plynu v Rusku. Region má v rezervách tolik plynu, že by mohl krýt jeho světovou spotřebu po pět let, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK