Japonské akcie prudce oslabily

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. září (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes prudce oslabily a značný vliv na jejich pokles měly finanční tituly v čele s emisí makléřské společnosti Nomura Holdings. Ta se chystá vydat nové akcie, což mezi investory vzbuzuje obavy, že další banky by se mohly přidat. Na devizových trzích se od zhruba ročního minima odpoutal dolar, zisky ale neudržel.

Index Nikkei 225 oslabil o 278,24 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 2,64 procenta na hodnotě 10.265,98 bodu. Smazal tak veškeré zisky z předchozího dne, kdy si připsal 1,7 procenta a uzavřel na týdenním maximu. Širší index Topix oslabil o 2,9 procenta na 922,67 bodu.

Akcie Nomury, což je největší makléřský dům v Japonsku, klesly o 16 procent. Firma se údajně chystá k emisi akcií až za 5,6 miliardy dolarů (asi 95,4 miliardy Kč), což zřejmě značně naředí podíly současných akcionářů.

Dále klesají také akcie letecké společnosti Japan Airlines (JAL), která je ve špatné finanční situaci a hrozí, že ji majitelé nechají rozdělit. Nový ministr dopravy se navíc zdráhá firmu podpořit z peněz daňových poplatníků, což vytváří další tlak na pokles kurzu.

Náladě na trhu uškodily i komentáře z Číny, podle nichž je nutné ve světě připravit strategii ukončení současné podpůrné měnové politiky. Jeden z činitelů americké centrální banky pak připomněl, že úrokové sazby budou muset jít nahoru. Růst kurzu japonského jenu nicméně podpořil pokles cen komodit a přispěl i k poklesu akcií firem orientovaných na export.

"Na trhu je určitá nejistota, protože opatření na podporu ekonomiky, k nimž sáhla řada zemí, se teď budou měnit. Zdá se ale, že reálná ekonomika v tuto chvíli našla půdu pod nohama," podotkl manažer investiční společnosti STB Asset Management Džuniči Misawa.

Na devizových trzích se od zhruba ročního minima odpoutal dolar, zisky ale neudržel a po zveřejnění návrhu komuniké ze schůzky G20 v Pittburghu se vrátil k poklesu. Zástupci G20 uvedli, že chtějí zachovat opatření na podporu ekonomiky v platnosti tak dlouho, dokud to bude nutné, a na jejich odstraňování spolupracovat. Spekulanti tak znovu začali prodávat dolar a další měny s nízkým výnosem.

"Ta zpráva se považuje za známku toho, že podmínky pro dolarové carry trades zůstanou zachovány," poznamenal dealer jedné z velkých japonských bank. Pojmem carry trades se označují transakce, při nichž si spekulanti půjčují peníze v měnách s nízkým úrokem a investují je do měn, s nimiž je spojeno vyšší úročení.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 76,719 bodu. Ve čtvrtek přitom asi o procento vzrostl. Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,4690 USD, během dne ale prudce oslabovalo. Ve středu euro k dolaru vystoupilo až na roční maximum 1,4845 USD.

Dolar vůči jenu oslabil o 0,8 procenta na 90,57 JPY, euro k britské libře zpevnilo o 0,6 procenta na 91,93 pence.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK