Akcionáři Spolchemie opět schválili zastavení majetku společnosti

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 25. září (ČTK) - Valná hromada ústecké chemičky Spolchemie dnes znovu schválila, že konsorciu pěti bank zastaví kvůli úvěrům veškerý majetek společnosti. O stejném kroku už akcionáři rozhodli na konci srpna, dnešní opakované hlasování se uskutečnilo kvůli posílení právní jistoty všech zúčastněných stran, řekl ČTK na valné hromadě mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř. Podle právníka Spolchemie Iva Haly minulé schválení zástavy napadl jeden akcionářů žalobou.

Zástava kvůli úvěrům ve výši 2,77 miliardy korun je podle představenstva nutná, aby se zajistila budoucnost společnosti. Někteří akcionáři se ale domnívají, že by většinový vlastník Via Chem Group, který schválení zástavy navrhl, neměl hlasovat. Jeden z akcionářů dnes podal proti tomu i oficiální protest. Podle některých akcionářů jde také o zvýhodnění jen některých věřitelů. Podle Haly výtky v žalobě nejsou důvodné a představenstvo nemá obavu z toho, že by mohla být vyslovena neplatnost hlasování.

Akcionáři odhlasováním udělili představenstvu pokyn, aby smlouvu s bankami následně uzavřelo. Úvěry, za které Spolchemie ručí, si už firma v minulosti vzala, ale banky kvůli dopadům krize začaly požadovat jejich zaplacení. Smlouva má zajistit, že chemička bude muset peníze uhradit do konce roku 2015. Vedení společnosti tvrdí, že kdyby se zástavou majetku nesouhlasilo, mohly by banky peníze začít vymáhat. Společnost by se prý mohla ocitnout například v insolvenčním řízení.

Dalším dnes schváleným bodem valné hromady byla změna stanov. Nově může za představenstvo navenek jednat jen jeho předseda společně s jedním členem představenstva.

Akcionáři Spolchemie už před měsícem rozhodli, že společnost nevyplatí žádné dividendy. Obměnili tehdy i složení dozorčí rady. Novými členy se stali Martin Procházka, který rezignoval na post předsedy představenstva, a Pavel Jiroušek. Procházka minulý měsíc přestal být i generálním ředitelem, nahradil ho Francois Vleugels.

Ústecká Spolchemie vyrábí především syntetické pryskyřice a epoxidy. V epoxidech zaujímá třetí příčku mezi evropskými producenty, více než 90 procent výrobků je exportováno především do zemí Evropské unie. Za loňský rok dosáhly tržby Spolchemie pěti miliard Kč při zisku 100 milionů Kč. Většinovým vlastníkem Spolchemie je investiční společnost Via Chem Group, která ovládá také další významný ústecký potravinářský holding STZ. Firma má zhruba 1000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK