Počet zahraničních pracovníků v Česku klesá již osm měsíců

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Již tři čtvrtě roku v Česku nepřetržitě klesá počet zahraničních zaměstnanců, ještě do konce minulého roku přitom jejich počet neustále rostl. Za měsíc srpen kvůli současné hospodářské krizi přišlo o práci 2385 cizinců, od ledna již zhruba 39.000 "gastarbeiterů". Vyplývá to ze statistik zveřejněných na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

K poslednímu srpnovému dni v ČR legálně pracovalo 245.808 migrantů; ke stejnému datu loňského roku jich bylo o 36.000 více.

Nejvíce zahraničních pracovníků přišlo ze sousedního Slovenska. Zatímco loni jejich počet přesáhl 100.000, letos na konci srpna jich v Česku pracovalo přes 96.000. Na druhém místě se umístili Ukrajinci, kterých v ČR ke konci prázdnin pracovalo téměř 70.000. Třetí příčku žebříčku obsadili s více než 19.000 pracovníky Poláci.

Dalšími nejčastěji legálně zaměstnávanými cizinci v Česku byli v srpnu občané Moldavska, Mongolska a Vietnamu. Zejména Vietnamců však v Česku pracuje stále méně; zatímco loni v prosinci počet vietnamských pracovníků v Česku přesáhl 16.000, ke konci srpna jich statistiky zaznamenaly pouze přes 4500.

Vláda cizincům, kteří přišli v důsledku krize o práci, nabízí bezplatnou letenku zpět do vlasti. Projektu dobrovolných návratů na náklady českého státu už využilo přes 2200 lidí, z toho 15 cizinců, kteří zde pracovali nelegálně. Nejčastěji šlo o občany Mongolska, Uzbekistánu a Vietnamu.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí vzrostla nezaměstnanost v srpnu o 0,1 procenta na 8,5 procenta. Podle odhadů ministerstva financí by na této úrovni měla vydržet i příští rok. Vedení Svazu průmyslu a dopravy se však domnívá, že nezaměstnanost v příštím roce neklesne pod deset procent.

Ministerstvo vnitra se obává, že nezaměstnanost zahraničních pracovníků koncem roku ještě vzroste v důsledku ukončení sezonních prací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK