MMF půjčí Maďarsku dalších 79 milionů dolarů

25.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. září (ČTK) - Mezinárodní měnový fond půjčí Maďarsku dalších 79,3 milionu dolarů (1,4 miliardy Kč) a prodlouží mu úvěr o šest měsíců do října 2010. Budapešť si tak bude moci od fondu půjčit celkem 12,12 miliardy dolarů, sdělil dnes MMF poté, co v rámci loňské úvěrové dohody ukončil třetí hodnocení maďarské ekonomiky a vládních financí.

"Makroekonomická a finanční politika v Maďarsku jsou na správné cestě. Fiskální udržitelnost se zvyšuje díky reformám strukturálních výdajů na důchody, sociální dávky a subvence," uvedl MMF. Konstatoval také, že daňová reforma přesouvá daňovou zátěž z práce na spotřebu a majetek, a to by mělo během doby podpořit zaměstnanost a ekonomický růst.

Maďarská vláda má v plánu snížit rozpočtový deficit v příštím roce na 3,8 procenta hrubého domácího produktu a srazit výdaje o 400 miliard forintů (37 miliard Kč). Snahou socialistického kabinetu je udržet schodek pod kontrolou i v situaci, kdy země prožívá nejhorší ekonomický propad za téměř dvě desetiletí. Letos ekonomika klesne o 6,7 procenta a příští rok o dalších 0,9 procenta

Maďarsko se za finanční krize stalo první zemí Evropské unie, která byla nucena žádat o pomoc od MMF. Loni v říjnu si zajistilo od fondu a Evropské unie úvěr v celkovém objemu asi 25 miliard dolarů (425 miliard korun). Podmínkou jeho uvolňování jsou na straně Budapešti kroky vedoucí postupně ke snižování vládního dluhu formou často drastických úspor na sociálních výdajích.

Maďarsko se již snaží postupně finančně osamostatňovat a přecházet opět na financování deficitu a dluhu pomocí trhu. Svůj nový eurobond vydalo v červenci, po více než roční absenci na mezinárodních trzích dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK