Fischer: Krize na domácnosti ještě dopadne kvůli nezaměstnanosti

27.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Hospodářská krize na tuzemské domácnosti teprve dopadne, a to především dalším nárůstem nezaměstnanosti. Je o tom přesvědčen předseda vlády Jan Fischer. Podíl lidí bez práce podle něj stoupne na zhruba deset procent. Výkon tuzemské ekonomiky by se měl v příštím roce pohybovat kolem nuly, řekl premiér v pořadu Partie televize Prima. Dopady vládního úsporného balíčku na domácnosti odhadl nejvýše na tisícikoruny měsíčně.

"Jestli to (hrubý domácí produkt) bude mínus 0,3, nebo plus 0,3 (procenta), tak o to teď neveďme nějakou sofistikovanou debatu," řekl Fischer. Připomněl, že existují i jiné prognózy vývoje ekonomiky, které předpovídají růst mezi dvěma a třemi procenty. Vláda si ale tyto prognózy neosvojuje, podotkl. Aktuální prognóza ministerstva financí předpovídá, že HDP České republiky by měl v roce 2010 mírně vzrůst o 0,3 procenta, Česká národní banka předpokládá zvýšení o 0,7 procenta.

Míra nezaměstnanosti v Česku stoupla v srpnu na 8,5 procenta. Podle některých analytiků má tuzemská ekonomika největší vlnu propouštění za sebou, jiné odhady ale počítají s nárůstem nezaměstnanosti i nad desetiprocentní hranici.

Poslanecká sněmovna v pátek schválila balíček úsporných a dalších opatření, která mají příští rok snížit schodek státního rozpočtu. Návrh snižuje některé dávky a naopak zvyšuje některé daně. Premiér se ale domnívá, že na život občana nijak těžce nedopadne. "Já jsem přesvědčen, že se mu nezhorší nějakým veledramatickým způsobem," řekl Fischer. Dopady na domácnosti podle něj propočítala vláda na řádově stokoruny, nejvíce na tisícikoruny měsíčně. "Nebude to určitě víc," ujistil.

Na druhé straně si je Fischer vědom toho, že vláda občanům nepřipravila nic příjemného. Pokud se ale ekonomika v roce 2011 vrátí k růstu, bude podle něj možné některá opatření přehodnotit. Schválený balíček také zvyšuje obě sazby daně z přidané hodnoty o jedno procento, navyšuje i spotřební daň z pohonných hmot. To by podle Fischera mohlo znamenat jejich zdražení o korunu až 1,50 Kč na litr.

Premiér dnes také nepřímo odmítl šrotovné. Finanční prémii vyplácenou státem při koupi nového auta a současném sešrotování starého vozu umožňuje zákon schválený sněmovnou, o spuštění šrotovného ale bude rozhodovat vláda. "Z makroekonomického hlediska se mi zdá sporné spouštět nějaké stimuly do spotřeby," uvedl Fischer.

Tvrdí také, že je nutné zjistit, kudy z rozpočtu odtékají peníze, zaměřit se na úspory a zjistit, s jakým majetkem stát hospodaří. V některých bodech našel premiér shodu i v tripartitě. "Najde se málo témat, kde je úplná shoda. Ale shoda je na jednom: pokusit se najít, kde prostě odtékají zcela zbytečně veřejné peníze," prohlásil. Jako příklad možných úspor uvedl veřejné zakázky nebo třeba společný nákup automobilů pro státní správu.

Mezi rozpočtové priority své vlády Fischer zařadil investice do dopravní infrastruktury a podporu exportu, nakloněn je i minimalizaci daňových výjimek. Progresivní zdanění, které prosazuje levice a odmítá pravice, je podle něj "hospodářsko-politický problém" pro předvolební debatu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK