iFondy.cz: Letos je většina fondů v plusu, hlavně ty rizikovější

28.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. září (ČTK) - Majetek Čechů uložený v tuzemských podílových fondech začal v březnu výrazně růst a v letošním roce je zatím naprostá většina fondů výrazně v plusu. Největší výnosy přinesly fondy, které drží rizikovější cenné papíry. ČTK to zjistila z informací databáze serveru iFondy.cz k 23. září 2009.

"S trochou nadsázky by se dalo říci, že kdo byl alespoň trochu odvážný a rozhodl se po Vánocích investovat prakticky kamkoliv, tak vydělal," řekl ČTK analytik KZ Finance Miroslav Frajt. V praxi to podle něj bylo přesně opačně, lidé většinou peníze z fondů vybírali a vkládali je na spořící účty. "Jak je vidět, tak to byla jedna z nejméně výdělečných možností, protože i většina fondů peněžního trhu je svým zhodnocením hravě překonala," dodal.

Fondy peněžního trhu vydělaly v průměru 2,77 procenta. Většinou si lépe vedly ty fondy, které v roce 2008 více prodělaly a zároveň v portfoliu drží trochu rizikovější cenné papíry, jako jsou například některé korporátní dluhopisy, upozornil Frajt.

Také u dluhopisových fondů, které v průměru vykázaly nárůst o 9,7 procenta, je podle něj vidět odklon od konzervativnějších investic (bonitních státních dluhopisů) a důvěra v rizikovější dluhové instrumenty (státní dluhopisy rozvíjejících se zemí, korporátní dluhopisy a dluhopisy s vysokým výnosem). Fondy zaměřené na tyto produkty dokázaly od začátku roku vydělat desítky procent. Konzervativnější dluhopisové fondy se většinou pohybovaly v rozmezí od minus jednoho procenta do plus 3,3 procenta.

U akciových fondů s průměrným výnosem 32,1 procenta vyhrály také ty nejrizikovější, tedy zaměřené na akcie rozvíjejících se trhů. Nejlépe si vedl fond z dílny IS ČS Sporotrend, který dosáhl výnosu přes 130 procent. Přesto mu stále ještě hodně chybí do jeho maximálních hodnot z července 2007. "U těchto fondů prakticky nešlo šlápnout vedle, s výjimkou jednoho fondu zaměřeného na japonské akcie," doplnil Frajt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK