IATA: Poptávka ve světové letecké dopravě se v srpnu oživovala

29.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 29. září (ČTK) - Poptávka ve světové letecké dopravě se nadále oživuje. Nákladní přeprava byla v srpnu o 12 procent vyšší než v loňském prosinci, kdy byla za nynější krize nejníže. A poptávka v osobní přepravě proti březnovému minimu vzrostla o šest procent, uvedla asociace aerolinií Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Čísla podle asociace naznačují, že se světová ekonomika pomalu oživuje z nejhorší recese od druhé světové války. "Poptávka se nadále zlepšuje, ale ziskovost zůstává mimo dosah," uvedl generální ředitel sdružení Giovanni Bisignani.

Ceny letenek se ustálily, ale na úrovních, které jsou pro aerolinie ztrátové. Náklady jim navíc rostou kvůli odstaveným letadlům a rostoucím cenám pohonných hmot, zdůraznil zároveň Bisignani.

V samotném srpnu přepravily aerolinie o 9,6 procenta méně nákladu než v osmém měsíci před rokem. Poptávka v osobní přepravě pak meziročně klesla o 1,1 procenta. IATA zastupuje 230 leteckých společností, jejichž provoz představuje 93 procent pravidelné mezinárodní letecké přepravy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK