Koruna oslabila vůči dolaru, naopak k euru si mírně polepšila

29.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Česká měna dnes oslabila k dolaru, vůči euru mírně zpevnila. Kolem 17:00 koruna klesla na 17,31 Kč/USD, proti euru v porovnání s pátečním závěrem posílila o tři haléře na 25,17 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky bylo dnešní obchodování na domácím devizovém trhu kvůli nedostatku nových kurzotvorných impulzů klidné. Ani pro středu se výraznější zvýšení aktivity na trhu nedá očekávat, uvedl.

Markéta Šichtařová z Next Finance sdělila, že oslaboval i maďarský forint a zejména polský zlotý. Zlotý reagoval na prohlášení polské centrální banky, která varuje, že státní dluh by mohl překročit ústavní limit 55 procent a dosáhnout až 60 procent.

S vysokým zadlužením a i se souvisejícími diskuzemi o snižování ratingu se podle Šichtařové potýkají i další země včetně Česka. Právě tyto obavy budou mít v následujících týdnech za následek dočasné oslabení kurzu. Z většího nadhledu má ale česká koruna otevřené dveře k silnějším hodnotám, dodala Šichtařová.

Dolar kolem 17:00 zpevnil na 1,4529 USD/EUR. "Optimistická nálada a současné zbavování se "bezpečného" dolaru sice ještě v následujících týdnech pošlou dolar ke slabším hodnotám, ale z dlouhodobého pohledu vjede dolar jasně do kolejí k silnějším hodnotám," odhadla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK