Akcie v USA v úterý oslabily kvůli poklesu spotřebitelské důvěry

30.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý oslabily kvůli překvapivému poklesu spotřebitelské důvěry. Organizace Conference Board připisuje pokles důvěry trhu práce s tím, že se spotřebitelé stále bojí ztráty místa.

Index Dow Jones oslabil o 47,16 bodu na 9742,20 bodu, ztratil tak polovinu procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o 0,3 procenta na 2124,04 bodu, když 6,70 bodu odepsal.

Spotřebitelská důvěra se v USA za září snížila nečekaně. Způsobil to hlavně nejhorší výhled vývoje na trhu práce za 26 let, který vyvolal i obavy o další vývoj osobních financí a překonal optimismus z oživení na akciových trzích. Conference Board oznámila, že její index důvěry klesl v září na 53,1 bodu ze srpnových 54,5 bodu po revizi.

Investory to znejistělo. Mnoho analytiků varuje, že se obrat v ekonomice k lepšímu neudrží, pokud spotřebitelé nezačnou utrácet a zaměstnavatelé najímat nové lidi. Na trhu to zvrátilo náladu; předchozí nadšení vyvolala zpráva o rostoucích cenách domů, napsala agentura AP.

Dolar se zvedl z osmiměsíčního minima vůči jenu poté, co japonský ministr financí Hirohisa Fudžii uvedl, že vláda při nevyvážených pohybech kurzů zasáhne. Dolar stoupl i vůči euru, a to kvůli slabší spotřebitelské důvěře.

Kurz eura klesl o 0,3 procenta na 1,4572 USD poté, co se snížil na dvoutýdenní minimum 1,4524 USD. Dolar posílil o 0,6 procenta na 90,14 JPY po pondělním osmiměsíčním minimu 88,22 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK