Japonské akcie mírně zpevnily, dolar ale zisky neudržel

30.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. září (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes navázaly na úterní růst a mírně zpevnily. Investoři se ale zdráhali otevírat větší pozice, protože v Japonsku bude v nadcházejících dnech zveřejněna série statistických zpráv o vývoji ekonomiky a navíc dnes končí první pololetí tamního fiskálního roku. Dolar na devizových trzích neudržel zisky.

Index Nikkei 225 si připsal 33,03 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,33 procenta na hodnotě 10.133,23 bodu. Širší index Topix vzrostl o 0,7 procenta na 909,84 bodu.

Fiskální rok v Japonsku začíná v dubnu a končí v březnu následujícího kalendářního roku. Hlavní index Nikkei od července do září zpevnil zhruba o 1,8 procenta, v předchozím čtvrtletí si ale připsal téměř 23procentní zisk.

Na devizových trzích dolar neudržel počáteční zisky a opět zamířil dolů. Zpočátku americké měně pomohla poptávka japonských firem, později ale měnu začali prodávat exportéři. Australský dolar se vůči americkému po zprávě o vývoji maloobchodních tržeb ocitl nejvýše za posledních 13 měsíců.

"Trhu před koncem čtvrtletí dominuje zájem firem, investoři zase upravují pozice, takže přechodně zde chybí jasný směr vývoje," poznamenal k situaci na trhu analytik makléřské společnosti Okasan Securities Cutomu Soma.

Dolar k jenu oslabil o 0,4 procenta na 89,65 JPY a smazal počáteční růst, který jej vynesl až na 90,42 JPY. Za celé čtvrtletí dolar k jenu oslabil skoro o sedm procent.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,4620 USD, za čtvrtletí si ale jednotná evropská měna připsala více než čtyřprocentní zisk. Vůči jenu euro o 0,3 procenta oslabilo a dostalo se na 131,05 JPY. Je ale výrazně nad dvouměsíčním minimem 129,84 JPY, kde bylo v pondělí.

Australský dolar k americkému si připsal 0,8 procenta na 0,8781 USD a v průběhu obchodování vystoupil až na 0,8805 USD. Reagoval na zprávu, že maloobchodní tržby v Austrálii se v srpnu proti předchozímu měsíci zvýšily o 0,9 procenta, zatímco na trhu se čekal růst pouze o 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK