MŽP prodalo další emise, celkový výnos má letos činit 10 miliard

30.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Ministr životního prostředí Ladislav Miko dnes podepsal dohodu o prodeji 20 milionů emisních kreditů na oxid uhličitý Japonsku. Už na jaře takto stát prodal Japonsku 40 milionů tun oxidu uhličitého. Vyjednaná cena jednotky zůstává důvěrná, důvěrný je tedy nadále i celkový finanční objem této transakce, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

"Stále ale platí, že pro rok 2009 počítáme s tím, že díky obchodu s Japonskem a dalšími partnery bude mít program Zelená úsporám ještě letos k dispozici minimálně 10 miliard korun," uvedl Miko.

Ministerstvo jedná o prodeji dalších volných jednotek i se zájemci z řad dalších států a soukromých firem. Výnos bude směřovat do programu zateplování domů a bytů Zelená úsporám. Podle neoficiálních informací ministerstvo v nejbližší době počítá s ještě nejméně třemi kontrakty, jejich výnos společně s prodejem kreditů Japonsku má činit zhruba pět miliard korun.

Emisní jednotky jsou fakticky rozdílem závazku Česka ke kjótskému protokolu o snižování emisí skleníkových plynů a jejich reálného poklesu oproti roku 1990. Podle propočtů ministerstva z minulého roku měla Česká republika volných zhruba 150 milionů jednotek. Podle ceny na trhu odhadoval úřad výtěžek prodeje na deset až 25 miliard korun. Obchodovat se bude s volnými jednotkami do roku 2012, kdy vyprší platnost kjótského protokolu.

Emisní jednotka (AAU) představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu CO2 v období 2008 až 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK