Spotřebitelské ceny v eurozóně v září opět klesaly

30.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. září (zpravodaj ČTK) - Spotřebitelské ceny v eurozóně v září stejně jako v předchozích měsících klesaly. Meziroční míra inflace v září zpomalila na minus 0,3 procenta ze srpnových minus 0,2 procenta. Novináře o tom dnes v předběžném odhadu informoval Eurostat. Jde přitom již o čtvrtý propad spotřebitelských cen v eurozóně v řadě.

Výsledek je mírně horší, než očekávali ekonomové. Ti předpovídali, že meziroční míra inflace zůstane v září stejná jako v srpnu.

Spotřebitelské ceny v eurozóně sice ještě klesají, ale pokles už není tak výrazný, protože ještě v červenci meziroční tempo inflace v zemích, které platí eurem, klesalo o 0,7 procenta. Pomalejší pokles cen a poté i případný růst mohou být dalším náznakem hospodářského oživení v unii. S tím jak ekonomika v uplynulých měsících prudce klesala, snižovaly se rychle i spotřebitelské ceny.

Podle odhadů Evropské komise má ovšem ekonomika celé EU i eurozóny ve 3. a 4. čtvrtletí zvolna začít oživovat. Za celý letošního rok by inflace v eurozóně měla činit 0,4 procenta, ale ceny by měly růst až v posledních třech měsících roku. V celé evropské sedmadvacítce má inflace činit 0,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK