Počet nezaměstnaných v Německu v září nečekaně klesl

30.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Norimberk/Berlín 30. září (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu v září podle sezonně upravených údajů klesl asi o 12.000 na 3,461 milionu lidí. Tamní úřad práce ale uvedl, že statistiku zkreslují nová opatření, k nimž na podporu trhu práce sáhla vláda. Bez jejich vlivu by naopak bylo bez práce dalších zhruba 10.000 lidí. Počet nezaměstnaných Němců v září klesl třetím měsícem v řadě.

Míra nezaměstnanosti se snížila na 8,2 procenta, zatímco v srpnu činila 8,3 procenta. Pokud se nebere v úvahu sezonní přepočet, pak se počet lidí bez práce snížil o více než 125.000 na 3,346 milionu. Míra nezaměstnanosti klesla z 8,3 na rovných osm procent.

Analytik finančního ústavu Postbank Marco Bargel ale pravděpodobnost dalšího poklesu počtu nezaměstnaných vidí dost skepticky. "Pokud se výrazně nezvýší průmyslová výroba, nezaměstnanost prudce vzroste. Rizika, jimž čelí trh práce, stále nebyla odvrácena," řekl.

Výsledek je i navzdory mimořádným opatřením vlády lepší, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že počet lidí bez práce se zvýší asi o 20.000.

Vláda začala podporovat takzvaný "Kurzarbeit", tedy práci na kratší úvazek. Program má firmy v Německu především motivovat k tomu, aby v době krize nepropouštěly, ale raději jen zkrátily pracovní dobu.

"Zřetelný trend směrem ke zlepšení se zatím neprojevil," řekl šéf úřadu práce Frank-Jürgen Weise. Hospodářská krize je podle něj na trhu práce stále cítit.

Německá ekonomika začíná vykazovat známky oživení z nejhlubší recese od druhé světové války. Odborníci ale upozorňují, že trh práce je zpožděným indikátorem, takže i když se celkový stav ekonomiky už bude zlepšovat, trh práce ještě nějaký čas bude vykazovat další zhoršení, než se stabilizuje a začne se rovněž zlepšovat.

Spotřebitelé ale na hrozbu nezaměstnanosti příliš nereagují, což je vidět z vývoje indexu spotřebitelské důvěry, který sestavuje institut GfK. Hodnota indexu je teď nejvýše za posledních 16 měsíců, převážně díky rostoucímu přesvědčení, že největší evropská ekonomika už má to nejhorší za sebou.

Zvyšuje se i důvěra mezi podnikateli, která je nejvyšší za poslední rok. Třetím měsícem v řadě se v červenci zvýšil objem exportu, což je obzvlášť důležité, protože Německo má exportně založenou ekonomiku. Nad očekávání vyšší byl také objem zakázek v průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK