Koruna vůči euru oslabila o 15 haléřů na 25,32 Kč/EUR

30.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Česká měna dnes vůči euru oslabila, zatímco k dolaru se po přechodném posílení vrátila na úterní hodnotu. V 17:00 byla koruna k euru slabší o 15 haléřů na 25,32 Kč/EUR a vůči dolaru stála na 17,32 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka byla koruna až do odpoledne klidná. Z domova žádné podstatné informace nepřišly a zprávy z regionu podle něj velký vliv neměly. "Polská centrální banka podle očekávání nezměnila úrokové sazby. Doprovodný komentář byl spíše holubičí, ale se zlotým, natož s korunou, příliš nezahýbal. Rozruch přinesla až odpolední čísla z USA," uvedl.

Zpráva personální agentury ADP Employer Services z amerického trhu práce ukázala na výraznější propouštění v soukromém sektoru a index chicagských nákupních manažerů překvapivě znovu spadl pod 50 bodů, upozornil Vlk. "Zklamání se projevilo rychlým obratem akciových trhů směrem dolů a také prodeji středoevropských měn," dodal.

Zlepšená zpráva o ekonomice USA, která ve druhém čtvrtletí klesala ročním tempem jen 0,7 procenta, mohla podle Vlka situaci stěží zachránit. Odpolední čísla byla ovšem příznivá pro dolar, který se po dopoledním oslabení vrátil k 1,4600 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK