Japonské akcie zahájily nové čtvrtletí poklesem

01.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. října (ČTK) - Japonské akcie zahájily nové čtvrtletí propadem a hlavní index se ocitl nejníže za poslední dva měsíce. Trh táhly dolů akcie exportních firem, na které nepříznivě působí silný kurz japonské měny. Důvěru investorů podlomila také nejistota ohledně kroků nové vlády, která vzešla z nedávných voleb. Na devizových trzích se k poklesu vrátil dolar.

Index Nikkei 225 si odepsal 154,59 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 1,53 procenta na hodnotě 9978,64 bodu. Objem obchodů byl slabší a index uzavřel nejníže od 24. července. Podobně širší index Topix oslabil o 1,5 procenta na 896,12 bodu.

Pod vyšším prodejním tlakem zůstávají akcie bank v čele s Mitsubishi UFJ Financial Group. Spekuluje se totiž, že by nová vláda mohla vyhlásit moratorium na splácení jistiny u hypotečních úvěrů a dalších bankovních půjček, aby pomohla malým a středním podnikům.

"Trh ze všeho nejvíc nenávidí nejistotu. Nemáme tušení, jakým směrem se bude politika nové vlády ubírat," sdělil hlavní analytik finanční společnosti Toyota Asset Management Masaru Hamasaki. "Zatím zde nejsou žádné politické myšlenky, které by byly příznivé pro akcie, snížení veřejných výdajů a moratorium na splácení úvěrů působí negativně," dodal.

Po prolomení hranice 10.000 bodů by se index Nikkei 225 mohl podle analytiky vrátit i pod 9000 bodů. Záležet bude na tom, jak se bude vyvíjet japonská ekonomika. Pokud nedojde k oživení, které investoři očekávají, akcie budou zřejmě dál klesat, myslí si Hamasaki.

Na devizových trzích se americký dolar vrátil k poklesu a zisků se vzdal také dolar australský, i když ten si v poslední době vede relativně dobře. Australský dolar patří mezi takzvané komoditní měny a na trzích je vnímán jako ukazatel dalšího vývoje globální ekonomiky. Vůči americkému dolaru je australská měna nejpevnější za zhruba 14 měsíců, i když podle dealerů se dnes části zisků vzdala.

Obchodníci se nechtěli pouštět do větších transakcí a vyčkávali na zprávu o vývoji na trhu práce v USA, aby získali lepší představu o stavu americké ekonomiky. Důležitá bude i schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G7, kteří budou v sobotu jednat v Istanbulu. Tam se koná výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Americký dolar k japonskému jenu zpevnil o 0,3 procenta na 89,94 JPY a zůstává nad zhruba osmiměsíčním dnem 88,23 JPY. V minulém čtvrtletí, které skončilo ve středu, dolar k jenu oslabil o téměř sedm procent. Proti závěru minulého roku ale dolar klesl jen asi o procento.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,4621 USD, ale za celé čtvrtletí si připsalo více než čtyřprocentní zisk. Proti jenu dnes euro zpevnilo o 0,1 procenta na 131,49 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK