V Hradci Králové spustili solární elektrárnu za čtvrt miliardy Kč

01.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 1. října (ČTK) - Společnost Yellow Energy dnes v Hradci Králové spustila do zkušebního provozu solární elektrárnu s výkonem 2,2 megawattu. Jde o jednou z největších v republice. Investice činila čtvrt miliardy korun, řekli dnes novinářům představitelé společnosti.

Stavba vyrostla na okraji města ve čtvrti Třebeš na ploše 5,5 hektaru. V elektrárně bylo použito přes 8000 fotovoltaických panelů. Areál stojí na městských pozemcích, které má investor od radnice pronajatých na 25 let, a to za předem zaplacených více než 20 milionů korun.

"Množstvím vyrobené energie z elektrárny lze celoročně zásobovat 500 rodinných domků," řekl spolumajitel Yellow Energy Igor Jílek. Předpokládaná návratnost celé investice je deset let, životnost použité technologie je asi 30 let. Dodavatelem elektrárny byla společnost InGate.

Sluneční elektrárny v Česku zažívají velký rozmach. Jejich počet za letošní první pololetí stoupl ve srovnání s koncem loňského roku o dvě třetiny na 2046. Celkový instalovaný výkon solárních elektráren v zemi vzrostl téměř o polovinu na 80,21 megawattu. Ještě loni na začátku roku činil počet licencí pouhých 249 a jejich instalovaný výkon byl 3,4 MW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK