Rada ČTK: Hreha do funkce generálního ředitele nenastoupí

01.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Generálním ředitelem České tiskové kanceláře nadále zůstává Milan Stibral. Rozhodla o tom dnes na svém zasedání Rada ČTK. Podle její předsedkyně Pavly Valčákové tak rada stvrdila své předchozí stanovisko. "Rada ČTK dnes odvolala v tajném hlasování Radima Hrehu z funkce generálního ředitele ČTK a jmenovala do této funkce Milana Stibrala," píše se v usnesení rady. Podle Valčákové se jejího zasedání účastnili nezávislí právníci, kteří celou věc posoudili jako legitimní.

Rada ČTK Hrehu zvolila generálním ředitelem letos 20. srpna, poté však 17. září shledala jeho volbu jako neplatnou. Důvodem byla právně neplatná rezignace původně odstupivšího generálního ředitele ČTK Milana Stibrala.

Hreha zatím podle Valčákové rozhodnutí rady neobdržel. "Pokusíme se jej co nejdříve kontaktovat a usnesení mu osobně předat," řekla Valčáková s tím, že by jej měli Hrehovi předat na dnešním zasedání komise pro sdělovací prostředky parlamentu. Toto zasedání začne ve 14:30.

Hreha se doposud k celé situaci kvůli zrušení své volby generálním ředitelem ČTK nechtěl vyjadřovat, a to právě do doby, kdy obdrží písemné stanovisko Rady ČTK.

Podle dnešního rozhodnutí rady by měl Stibral pokračovat ve svém funkčním období, které mu vyprší v roce 2011. Právě kvůli neplatnosti jeho červnové rezignace, kterou doručil pouze Radě ČTK, a nikoli už svému zaměstnavateli, tedy přímo ČTK, a jeho následné vůli pokračovat ve funkci, byla Hrehova volba generálním ředitelem ČTK podle rady neplatná.

Hrehovo zvolení vzbudilo ohlasy českých médií a Odborového svazu Média (OS Média), které kritizovaly Hrehovo manažerské selhání při působení na postu generálního ředitele Slovenské televize, jeho působení v České televizi a jeho údajné politické a lobbistické vazby a zájmy. Hreha však už dříve uvedl, že vnímá situaci jako nástroj sloužící pouze k vlastnímu zviditelnění OS Media.

Dosavadní šéf ČTK Stibral (63) stojí v čele agentury od 9. června 1993 a do své funkce byl znovu zvolen v květnu 1999 a 2005. Během jeho působení se veřejnoprávní agentura stala plně finančně nezávislou a nepobírá žádné dotace ze státního rozpočtu.

Zmíněnou neplatnou rezignaci podal 14. června, jelikož hodlal odejít do důchodu. Rada tak o den později vyhlásila výběrové řízení na nového generálního ředitele. Do něho se přihlásilo šest kandidátů a zúčastnilo se ho včetně Hrehy pět. Mezi nimi byl současný náměstek generálního ředitele ČTK Jiří Majstr, dále Jiří Hlaváček, Václav Novotný a Aleš Ptáček.

ČTK je největší tiskovou agenturou v ČR. Denně vydá v průměru 700 textových zpráv, až 400 fotografií, deset videopříspěvků a kolem 50 zvukových záznamů. Má 16 domácích poboček a devět zahraničních a celkově zaměstnává 365 lidí. V loňském roce vykázala tržby 331 milionů korun a zisk 18,4 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK