Akcie v USA klesly kvůli poklesu aktivity v továrnách za září

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Akcie předních amerických korporací ve čtvrtek oslabily o více než dvě procenta kvůli pomalejšímu zářijovému růstu aktivity ve výrobních závodech USA. Navíc minulý týden ve Spojených státech vzrostl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Index Dow Jones se za čtvrteční obchodování v New Yorku snížil o rovných 203 bodů na 9509,28 bodu. Oslabil tak o 2,09 procenta. Index trhu s technologickými podniky Nasdaq Composite ztratil 3,06 procenta, když klesl o 64,94 bodu na 2057,48 bodu.

Čtvrtečnímu poklesu předcházel poslední den obchodování za třetí čtvrtletí se solidními zisky. Dow Jones i širší trh si za čtvrtletí připsaly 15 procent.

Nejhůře si ve čtvrtek vedly akcie podniků, které jsou citlivé na vývoj hospodářských cyklů. Byly mezi nimi technologické firmy, banky i letecké společnosti.

Zpráva Institutu nákupních manažerů ve čtvrtek ukázala, že aktivita ve zpracovatelském sektoru USA rostla v září pomaleji, než se čekalo. Mnohem rychleji se pak zvýšil za uplynulý týden počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Obě zprávy zastínily pozitivnější údaje o růstu výdajů ve stavebnictví a očekávaném prodeji domů.

Díky slabší aktivitě v průmyslu stoupl na devizovém trhu dolar vůči euru. Kurz eura tak oslabil o 0,7 procenta na 1,4529 USD, k jenu ztratil 0,8 procenta na 130,37 JPY. Dolar se vůči japonské měně v závěru dne příliš neposunul a držel se na 89,71 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK