ČSÚ: Benzin a nafta v uplynulém týdnu zlevnily o zhruba 30 haléřů

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět klesaly. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru o 33 haléřů levnější za 27,93 koruny za litr. Cena litru nafty se snížila průměrně o 28 haléřů na 26,07 Kč. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zlevnil o 28 haléřů na průměrných 27,64 Kč za litr. Klesla i cena plynu LPG, která se snížila o osm haléřů na 12,17 koruny za litr.

Podle úterních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot také sleduje, klesly ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic průměrně o tři desítky haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil za týden průměrně o 31 haléřů na 27,76 koruny za litr. Průměrná cena nafty se snížila o 28 haléřů na 25,76 koruny za litr.

Příčinou zlevnění bylo podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka především posilování koruny vůči dolaru v předchozích týdnech a dále pak mírné zlevnění pohonných hmot na burze v Rotterdamu.

"V průběhu minulého týdne se ropa na světových komoditních trzích dostala pod silný prodejní tlak. Nepříjemné překvapení přinesly pravidelné statistiky o vývoji zásob ve Spojených státech, které odhalily nečekaně prudký nárůst zásob ropy i benzinu. K tomu se navíc přidal i pokles na akciových trzích. Výsledkem byl největší pokles cen ropy za pět týdnů," vysvětlil Čermák. Právě zlevnění ropy mělo podle něj pozitivní vliv i na ceny benzinu a nafty v Rotterdamu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK