Sněmovna schválila Kalouskovu novelu rozpočtových pravidel

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Pokud bude muset některý úřad například po prohraném soudním sporu vracet uloženou pokutu, bude ji stát vyplácet z příjmů státního rozpočtu, a nikoli úřad z výdajů svojí kapitoly. Umožňuje to novela rozpočtových pravidel, kterou dnes v závěrečném čtení schválila Poslanecká sněmovna. Změna má úřadům usnadnit život například v situaci, kdy musejí vracet mimořádně vysoké pokuty.

Autorem předlohy je exministr financí Miroslav Kalousek, který ji předkládal ještě, když působil jako ministr. Z časových důvodů ji ale předložil jako poslanec.

Jak řekl, úprava se týká situací, kdy například antimonopolní úřad uloží vysokou pokutu v řádech desítek milionů korun, potrestaná firma se soudí a po několika letech uspěje. Podle současných pravidel by měl úřad vrátit peníze ze své kapitoly, což by ale mohlo znamenat jeho finanční kolaps a stát by to musel řešit. Nově tedy stát vrátí pokuty prostřednictvím peněz, které průběžně vybírá na daních a dalších příjmech a má je právě k dispozici

Novela také zpřesňuje pravidla pro zřizování, změny i rušení příspěvkových organizací. Novela má současně vládě umožnit, aby použila peníze z rezervních fondů ministerstev na úhradu schodku státního rozpočtu. Týká se to však jen nevyužitých peněz určených na předfinancování akcí z fondů Evropské unie, které si ministerstva odložila stranou od září 2004 do loňského února. Ministr financí Eduard Janota již loni řekl, že se jedná o jednotky miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK