Šebesta: Přímé platby farmářům stát možná dorovná až o 5 mld. Kč

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Národní dorovnávací platby zemědělcům (nazývané také top-up) pro příští rok by mohly vzrůst ze zatím plánovaných dvou miliard na čtyři až pět miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Další peníze hodlá ministerstvo získat mzdovými úsporami, snížením nákladů na externě odebírané služby či formou úvěru. Tuzemské agrární organizace dlouhodobě požadují plné dorovnání plateb na výši přibližně sedmi miliard korun, podobně jako loni.

Podle vládou schváleného rozpočtu má do kapitoly zemědělství směřovat v příštím roce zhruba 38 miliard korun, přibližně o dvě miliardy méně než před rokem, z toho z národních zdrojů přibližně 14 miliard korun, proti loňsku o 4,5 miliardy méně

Původní návrh rozpočtu na příští rok předpokládal, že čeští zemědělci nedostanou na dorovnání ani korunu. Návrh u zemědělců vzbudil bouři nevole. Stejně tak jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU až po roce 2004, totiž pobírají na dotacích z EU výrazně méně prostředků než farmáři v původních členských státech. Jejich úrovni se mohou alespoň přiblížit právě díky platbám top-up.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK