MMR: Do tří let může v ČR vzniknout 8000 sociálních nájemních bytů

02.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - V Česku může do tří let vzniknout díky státním dotacím až 8000 sociálních nájemních bytů. Dotační program na podporu jejich výstavby tak má pomoci řešit potíže sociálně slabších rodin a občanů, kteří mají problémy s placením tržního nájemného. ČTK to dnes sdělil ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš. Dotace státu investorům může činit až 500.000 korun na jeden byt.

Nájemní sociální byty mají být určené hlavně pro sociálně slabší domácnosti, lidi se sníženou soběstačností a seniory nad 75 let věku. Dosavadní zájem ze strany investorů podle Rakouše naznačuje, že se uvedený počet sociálních nájemních bytů podaří postavit. "V kombinaci se sociálním příspěvkem na bydlení se jedná o efektivní nástroje, které se ukázaly jako dostačující řešení otázky bydlení pro sociálně slabé ve většině zemí Evropské unie a věřím, že stejně účinné budou tato řešení i u nás," uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Pro domácnosti s nižšími příjmy, které mají "prokazatelné a opodstatněné" potíže s úhradou nájemného, existuje také sociální podpora ve formě příspěvků na bydlení z ministerstva práce a sociálních věcí. Pokud náklady spojené s bydlením překračují 30 procent a v Praze 35 procent příjmů domácnosti, stát jim tento zvýšený náklad pomůže uhradit. Pomoc je však stanovena maximálně do výše takzvaných normativních nákladů na bydlení, které odpovídají přiměřené velikosti bytu. "Sociální síť státu tudíž nemůže dotovat nepřiměřeně velké bydlení," uvedlo dnes MMR v tiskové zprávě.

Sdružení nájemníků ČR ve čtvrtek s odvoláním na oficiální statistiky a zkušenosti ze svých poraden uvedlo, že potíže s placením nájemného má v současnosti až 171.000 domácností. Podle ministerstva to jsou ale "pouhé odhady", které se nezakládají na exaktních výpočtech. "Podobné zveřejňování nepřesných odhadů může poté vést v konečném důsledku k neopodstatněným reakcím obyvatel," obává se ministerstvo.

Dotace na sociální bydlení odsouhlasila vláda letos v srpnu. Finanční prostředky na jejich krytí se použijí ze Státního fondu rozvoje bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK